Santorini trip



Červeno-černé pláže, sopky, klasická řecká bílo-modrá barva a taky asiati, to je Santorini. Vydat se na konci záři na tento řecký ostrov bylo nejlepším nápadem, i přesto že je v některých ohledech kontroverzí, moc jsme si tuhle dovolenou užili!
Poprvé jsem byla v Řecku v roce 2008, kde jsem tři měsíce pracovala na Krétě jako recepční ve velkém 4,5 hvězdičkovém hotelu.  Mezi hosty asi nejvíc populárním výletem byl pravě ten na vedlejší ostrov Santorini. Bohužel už tehdy stál pro studenta jako jsem já příliš hodně. A právě proto, když jsme s manželem vybírali destinaci pro podzimní dovolenou mně napadlo právě Santorini.























Santorini patří k těm nejdražším řeckým ostrovům vůbec, ale existuje možnost jak si užít dovolenou na ostrově za stejnou cenu jako na jakémkoliv jiném řeckém ostrově.

Obvykle cestujeme na vlastní pěst, ale v případě Santorini jsme jeli přes rakouskou cestovní kancelář, které vyšla mnohem levněji. Doporučuji se podívat na stránky Dovolena.cz, my jsme si vybrali 8 denní pobyt v městečku Kamari v hotelu "Aegean view" s odletem z Vídně.  Proč zrovna Kamari? Za prvé- hlavně kvůli hotelu, měl výborné hodnocení na bookingu a tripadvisoru a taky je známý krasným výhledem na celé městečko. Za druhé, v Kamari je pláž a na nábřeží spousta hezkých taveren, půjčoven motorek. Kamari z druhé strany obkličuje obrovská skála, na které se nachází archeologický park. A jako poslední důvod byla cena, tahle strana ostrova je mnohem dostupnější.




























Cesta
Z Ostravy na letiště ve Vídni jsme se pohodlně dopravili autobusem TigerExpress, který vás může vyzvednout přímo z domova. My jsme odjížděli od našeho domu už ve čtyři ráno. Na letišti mají velkou food court zónu, takže dvě hodiny na letišti utekly poměrně rychle. Let ze společnosti Fly Niki bez zpoždění, občerstvení na palubě zdarma. Pak krasné přistaní podél moře a venku plus 25 stupňů. 

Počasí
Prvních pár dnů foukal silný studený vítr, pocitově byla voda v moři mnohem teplejší než vzduch. Za pár dnů se to ale změnilo a na slunci už bylo kolem 30 stupňů, takže na říjen vážně super a k tomu jako bonus méně lidí :)

Doprava po ostrově
Santorini je propojeno autobusovou dopravou a třeba do Kamari bus odjiždel co 20 minut, takže absolutně bez obtíží. Spojovacím městem je Fira, kde můžete přesednout na autobusy do dalších měst. Jedna cesta 1,60 Eur. Jako v každé turistické destinaci je i zde spousta půjčoven aut/motorek/ čtyřkolek, my jsme si půjčili to poslední a můj muž z toho měl největší radost. Na čtyřkolce jsme pak za jeden den sjezdili skoro celý ostrov a dokonce vyjeli jsme s ní i horu vysokou 567 metrů nad mořem.

Jídlo a pití
Hezkých taveren je tu spousta. Na Tripadvisor jsme našli v Kamari rodinnou tavernu Captains Corner, kterou jsme navštívili minimálně 3x a byli vždy nad míru spokojení. Dále taky na doporučeni Tripadvisor restauraci "Anna Good Heart Akrotiri", kde mají menší farmu a vaří všechno ze svých domácích surovin, mají dokonce i domácí obchůdek s džemy, omáčkami, olivami, víny a jinými dobrotami. Zde jsme nakoupili dárky pro naše přátele a rodinu. V restauracích jsme si nejčastěji objednávali grilované kalamáry a samozřejmě řecký salát! 
Pokud dostanete chuť na sladké, tak musíte ochutnat tradiční řecký desert baklava, doporučuji "Melenio Cafe" v Oia. Taky miluji zmrzlinu a nejvíc mi chutnala v "Lolita Gellato" taky v Oia.

Možná se budete divit, ale na Santorini máji vlastní víno a pivo. Většina vinic pořádají prohlídky spojené s ochutnávkou, což jsme bohužel nestihli ,za to místní nápoje jsme si oblíbili.
I přesto, že mám víc rada červené víno, na Santorini jsem si oblíbila bíle. Konkretně Assyrtiko, které se vyrábí z místní odrůdy hroznového vína, které roste na vulkanické půdě a má zajímavou kouřovou příchuť. 
Z místních piv nám chutnal Donkey a Volkan s různými druhy jako Grey a Black, do kterých se přidává místní med a spousta dalších přísad.





Co nevynechat na ostrově Santorini?

1. Sbalit s sebou tenisky a projít si stezku z Firy do Oia, která má délku kolem 10 km, výhledy jsou nádherné, projdete všechny města na okrajích pobřeží a budete vědět do kterých se chcete vrátit.


































































2. Půjčit si čtyřkolku, nebo pokud vám to připadá nebezpečné tak auto a prozkoumat ostrov jinak. My jsme se vydali na jižní část ostrova, hlavně kvůli Red beach a majáku. Taky jsme našli krásnou velkou pláž, kde jsme byli jenom my dva. 
Po cestě zpátky do Kamari jsme ještě stihli zajet ke starým větrným mlýnům a taky na vrchol hory odkud jde vidět celý ostrov.





















3. Oia a Amoudi bay. Toulání místními ulicemi,větrné mlýny, oběd v hezké taverně a k tomu spousta zajímavých galerií a obchodů. Doporučuji navštívit "Oia sandals", kde mají místní ručně vyrobené kožené sandále a jiné kožené doplňky. Já i muž jsme si pořídili po jednom páru a nejraději bych si je tam koupila všechny!
Potom jsme sešli do přístavu Amoudi bay, kde mají prý nejlepší restaurace s mořskými plody na ostrově. Bylo sice pak náročnější vyjít zpátky nahoru po schodech, ale rozhodně nám to stálo za to. 







4. Západ slunce. Ten vyhlášený máji samozřejmě v městečku Oia. A protože tuhle informaci najdete ve spoustě turistických průvodců a na tripadvisoru, ulice Oia jsou vyloženě v dobu západu k prasknutí, davy lidí na úzkých uličkách, všechny bary a restaurace jsou obsazené už hodinu před západem slunce a přitom podle mého názoru ten nejhezčí západ slunce na ostrově zažijete jinde. 


Náš typ wine bar "To Kafenio" ve Fiře, odkud můžete sledovat jak zapadá slunce za sopkou i s výhledem na Firu. Mají tady příjemnou hudbu hranou na místní nástroje. Tento bar není známý ani na tripadvisor, což beru v tomhle případě jako výhodu, protože nebyl žádný problém najít stůl před západem slunce.
































Na závěr chci říct, že Santorini je velice zajímavý ostrov a i když přijedete na týden jako my, rozhodně se nebudete nudit. Kdyby jsme měli více času, tak bych ještě ráda navštívila degustační exkurzi na místní vinici a taky bych podnikla výlet na sopku Caldera, kde máji horké prameny, ve kterých se dá koupat.


Pokud by jsme se znova rozhodli jet do Řecka,tak bych nejspíš jako další destinaci vybrala ostrov Mykonos. Ale prozatím plánuji menší trip do Španělska :) 

Komentáře

  1. Juuu, ty máš blog! A moc hezké fotky k tomu :) fandím!

    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! No ale mám zatím problém se přinutit a psát častěji :D

      Vymazat
  2. Skvělý článek! Na Santorini jsem byla před 5 lety a stále na něj vzpomínám, byla to nejkrásnější dovolená.:) Byli jsme tam na začátku července na 11 dní a bydleli v Perisse. Taky jsme ho celý prošli, půjčili si kola, jeli i na Calderu, kde bylo 40 °C a žádný stín, to bylo peklo. :D Díky tvému článku jsem se na ostrov zase vrátila v myšlenkách a letos snad opět i osobně.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Na Santorini jsem byla před 5 lety a stále na něj vzpomínám, byla to nejkrásnější dovolená.:) Byli jsme tam na začátku července na 11 dní a bydleli v Perisse. Taky jsme ho celý prošli, půjčili si kola, jeli i na Calderu, kde bylo 40 °C a žádný stín, to bylo peklo. :D Díky tvému článku jsem se na ostrov zase vrátila v myšlenkách a letos snad opět i osobně.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky ! Santorini je sen!
    Smiem sa spýtať v čom fotky upravuješ? Ďakujem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat